Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.
Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.

Statens tillsyn av apotek och övrig handel med läkemedel

Riksrevisionen genomför just nu en granskning av statens tillsyn av apotek och övrig handel med läkemedel. Resultatet av granskningen kommer att presenteras i en rapport med planerad publicering i maj 2022.

Bakgrund

Apoteksmarknaden omsätter mycket stora summor pengar, och läkemedelssubventionerna utgör en stor kostnad för staten och regionerna. Staten bedriver tillsyn på området som omfattar risken för bristande patient- och konsumentsäkerhet, men också risker för felanvändning av läkemedelssubventionen eller ekonomiska oegentligheter. Tre myndigheter delar på ansvaret för tillsynen på området, och ytterligare en myndighet ansvarar för viktiga register som ger underlag för tillsynen.

Syfte

Granskningen ska svara på om statens tillsyn över apotek, partihandel med läkemedel och försäljning av receptfria läkemedel utanför apotek är effektiv. Regeringens styrning på området kommer också att ingå i granskningen.

Så genomförs Riksrevisionens granskningar

Riksrevisionens granskningar genomförs i två faser, där vi i en förberedande fas utformar granskningen samt planerar tid och resurser. I den senare fasen genomförs det huvudsakliga arbetet med informationsinsamling och analys.

Läs mer om våra metoder

Uppdaterad: 24 september 2021

Kontakta OSS

Skicka dina frågor eller synpunkter via formuläret nedan så ser vi till att de når rätt handläggare. Ange gärna om din fråga har att göra med informationen på just den här sidan. Genom att skicka in en fråga till oss medger du behandling av dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR).

Läs mer om behandling av personuppgifter

Vad handlar din fråga om?
Vad handlar din fråga om?