Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.
Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.

Svenskt bistånd genom multilaterala organisationer

Riksrevisionen genomför just nu en granskning av svenskt bistånd genom multilaterala organisationer. Resultatet av granskningen kommer att presenteras i en rapport med planerad publicering oktober 2021.

Bakgrund

Det svenska biståndet genom multilaterala organisationer uppgår till cirka 25 miljarder kronor och utgör mer än hälften av Sveriges totala bistånd. Mottagare är till exempel olika FN-organ, Världsbanken, internationella finansiella institutioner eller globala fonder. Det är organisationernas styrande organ som beslutar om hur pengarna ska användas, och svenska staten har därmed begränsad insyn.

Syfte

Granskningen ska undersöka om regeringen, Regeringskansliet (UD) och Sida bedriver ett ändamålsenligt arbete med beslut och uppföljning av bistånd genom multilaterala organisationer.

Så genomförs Riksrevisionens granskningar

Riksrevisionens granskningar genomförs i två faser, där vi i en förberedande fas utformar granskningen samt planerar tid och resurser. I den senare fasen genomförs det huvudsakliga arbetet med informationsinsamling och analys.

Läs mer om våra metoder

Uppdaterad: 26 maj 2021

Kontakta OSS

Skicka dina frågor eller synpunkter via formuläret nedan så ser vi till att de når rätt handläggare. Ange gärna om din fråga har att göra med informationen på just den här sidan. Genom att skicka in en fråga till oss medger du behandling av dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR).

Läs mer om behandling av personuppgifter

Vad handlar din fråga om?
Vad handlar din fråga om?