Riksrevisionen logotype
Riksrevisionen logotype

Mauritius får pris för bästa effektivitetsgranskning i engelsktalande Afrika

Den nationella revisionsmyndigheten i Mauritius (National Audit Office of Mauritius) tilldelades i dag priset för bästa effektivitetsgranskning inom AFROSAI-E, organisationen för nationella revisionsmyndigheter i engelsktalande Afrika.

Sveriges riksrevisor Helena Lindberg, Mauritius riksrevisor Kwee Chow (Philise) Tse Yuet Cheong och Christina Sand från AFROSAI-E:s sekretariat.

Sveriges riksrevisor Helena Lindberg, Mauritius riksrevisor Kwee Chow (Philise) Tse Yuet Cheong och Christina Sand från AFROSAI-E:s sekretariat.

Vinnarrapporten “Moving towards sustainable artisanal fishery”, handlar om hållbarhet inom småskaligt fiske, som är en viktig näring i Mauritius. Det är första gången som Mauritius tar hem priset, som delades ut för första gången 2008.

Syftet med priset är att uppmuntra utvecklingen av effektivitetsrevision i det engelsktalande Afrika och att belysa de insatser som görs av enskilda effektivitetsrevisorer. Det har bidragit till ett ökat utbyte av kunskap och erfarenheter i regionen, och främjat jämförelse och spridning av god praxis inom effektivitetsrevision.

En kort rapport – men full av relevant information av värde för parlamentet

Juryn utsåg enhälligt årets vinnare och framhåller att granskningen behandlar en aktuell och relevant samhällsfråga. Rapporten är kortfattad men full av relevant information, lätt att läsa och av tydligt värde för parlamentet. Granskningen bygger på en gedigen riskanalys och innehåller välgrundade rekommendationer.

Riksrevisor Helena Lindberg.

Årets vinnare är ett utmärkt exempel på en granskning som berör en för landet viktig fråga, nämligen hur offentliga medel används för att stödja småskaligt fiske. Det är särskilt uppmuntrande att se att årets pris går till en revisionsmyndighet som inte har vunnit tidigare. Det visar att effektivitetsrevision utvecklas i hela regionen, vilket i sin tur främjar ansvarsutkrävande och effektivare användning av offentliga resurser, säger Helena Lindberg.

Till årets tävling hade elva rapporter nominerats, från revisionsmyndigheterna i Botswana, Gambia, Mauritius, Namibia, Tanzania, Uganda och Zimbabwe. Enligt juryn blir konkurrensen allt starkare, vilket tyder på en ökad kvalitet på effektivitetsrevisionen i regionen.

Granskningsteamet bakom den vinnande rapporten, Veejay Hauradhun och Maheshwaree Aubeeluck, erbjuds ett studiebesök vid Riksrevisionen, med syfte att utbyta kunskap och erfarenheter med svenska kollegor.

Vinnaren tillkännagavs av riksrevisor Helena Lindberg vid AFROSAI-E:s årliga styrelsemöte, som pågår den 6–10 maj i Maputo, Mocambique.

Bakgrund

AFROSAI-E initierade 2008, med stöd av Riksrevisionen, en årlig prisutdelning för den bästa effektivitetsgranskning i regionen, ”The Prize”.

Läs mer (på engelska)

Juryns motivering

Den vinnande rapporten

Presskontakt: Olle Castelius, tel: 08-5171 40 04.

Uppdaterad: 13 maj 2019

Kontakta OSS

Skicka dina frågor eller synpunkter via formuläret nedan så ser vi till att de når rätt handläggare. Ange gärna om din fråga har att göra med informationen på just den här sidan. Genom att skicka in en fråga till oss medger du behandling av dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR).

Läs mer om behandling av personuppgifter

Vad handlar din fråga om?
Vad handlar din fråga om?