Riksrevisionen granskar polisens hantering av mängdbrott
Så kallade mängdbrott utgör mer än 80 procent av alla anmälda brott. Trots stora resurstillskott, fler anställda och en genomgripande omorganisation av Polismyndigheten blir allt färre anmälda mängdbrott personuppklarade. Riksrevisionen granskar nu om polisen utreder och löser mängdbrott effektivt.

Foto: PPAMPicture

– Mängdbrott orsakar allvarliga skador, såväl för utsatta personer som för samhället i stort. Om många utredningar läggs ned, trots att det finns bevisning, är risken stor för att allmänheten tappar förtroendet för rättsväsendet, säger riksrevisor Helena Lindberg.
Om granskningen
Bakgrund
Termen ”mängdbrott” används inom rättsväsendet för att kategorisera de brott där Polismyndigheten, och inte en åklagare, leder förundersökningen. Det handlar till exempel om rattfylleri, misshandel och inbrott.
Mängdbrotten utgör mer än 80 procent av alla anmälda brott, det vill säga 1,2 miljoner av 1,5 miljoner anmälda brott under 2020. Trots stora resurstillskott, fler anställda och en genomgripande omorganisation når polisen allt sämre resultat när det gäller att utreda mängdbrott.
Syfte
Granskningen ska svara på om polisen utreder och löser mängdbrott effektivt, och vad som hindrar polisen att uppnå bättre resultat. Granskningen omfattar även regeringens agerande.
Publicering
Resultatet från granskningen kommer att sammanställas i en rapport med planerad publicering i februari 2023. Observera att publiceringsdatum är preliminärt. För aktuell information om Riksrevisionens pågående granskningar, se vår publiceringskalender som uppdateras löpande.
Presskontakt: Olle Castelius, tel: 08-5171 40 04.
Dela i sociala medier och via e-post
Kontakta OSS
Skicka dina frågor eller synpunkter via formuläret nedan så ser vi till att de når rätt handläggare. Ange gärna om din fråga har att göra med informationen på just den här sidan. Genom att skicka in en fråga till oss medger du behandling av dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR).