Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.
Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.
Flagga, ikon som visar karta över Stilla havet.

Pasai, Pacific Association of Supreme Audit Institutions

Riksrevisionen samarbetar med Pasai som är en regional organisation inom Intosai – den globala organisationen för statliga revisionsmyndigheter. Pasai består av statliga revisionsmyndigheter i Stillahavsområdet. Syftet med samarbetet är att stärka både revisionsmyndigheternas och Pasais kapacitet när det gäller Human Resource-frågor och ledningsprocesser.

Den regionala organisationen Pasai har 27 nationella och regionala revisionsmyndigheter som medlemmar. Organisationen grundades 2009 och arbetar för att främja transparent, ansvarsfullt och effektivt utnyttjande av den offentliga sektorns resurser i Stilla havsområdet. Den hjälper medlemmarna att förbättra kvaliteten på den offentliga revisionen och att använda godkända revisionsstandarder.

Riksrevisionens utvecklingssamarbete med Pasai ligger väl i linje med svenska prioriteringar för biståndet och regeringens regionstrategi för Asien och Oceanien.

Riksrevisionen har sedan 2017 haft en dialog och genomfört enstaka stödinsatser inom organisationsutveckling tillsammans med Pasais sekretariat som fungerar som ett nav för utbildning och utveckling i regionen.

Samarbetet är inriktat på HR-området och visst ledningsstöd – områden där PASAI haft svårt att få stöd genom andra partners. Den konkreta inriktningen är att

  • coacha revisionsmyndigheter i att fram konkreta och genomförbara HR strategier och verksamhetsplaner
  • ge expertstöd till revidering av handbok i HR
  • utbilda i HR-processer för en grupp champions som kan fungera som stöd i regionen
  • ge stöd till rådgivare på Pasais sekretariat inom HR-området.

De länder som kan komma i fråga för stöd genom projektet är: Fiji, Kiribati, Marshallöarna, Mikronesiska federationen (nationellt samt delstaterna Chuuk, Kosrae, Pohnpei och Yap), Nauru, Palau, Papua Nya Guinea, Salomonöarna, Samoa, Tonga, Tuvalu och Vanuatu.

Övriga länder är passiva medlemmar eller bidragsgivare som Australien och Nya Zeeland.

Avtalet sträcker sig till slutet av 2022 men kan förlängas i två år.

Uppdaterad: 12 oktober 2021

Kontakta OSS

Skicka dina frågor eller synpunkter via formuläret nedan så ser vi till att de når rätt handläggare. Ange gärna om din fråga har att göra med informationen på just den här sidan. Genom att skicka in en fråga till oss medger du behandling av dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR).

Läs mer om behandling av personuppgifter

Vad handlar din fråga om?
Vad handlar din fråga om?