Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.
Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.

Så hanterar vi frågor från media

För att skapa goda förutsättningar till demokratisk insyn är vi angelägna om att underlätta för dig som bevakar den statliga förvaltningen. Vårt mål är att du snabbt ska få svar på dina frågor, genom att du hittar information eller får kontakt med rätt person hos oss.

Talespersoner – nå oss via formuläret

Har du frågor till oss? Skriv i kontaktformuläret nedan – välj Kontakt bredvid pratbubblorna. Det är det enklaste och säkraste sättet för dig att kontakta oss, och vi kan hjälpa dig snabbast till rätt person. Du kan också skriva eller ringa till vår pressekreterare.

Ansvaret för kommunikation är delegerat inom Riksrevisionen. Om du vill fråga om en viss granskning eller en viss myndighet får du oftast prata med projektledaren för granskningen, eller den ansvariga revisorn. Om du har mer övergripande frågor är det ofta riksrevisorn som uttalar sig för Riksrevisionen.

Pressekreterare

Olle Castelius, porträtt.
Olle castelius, porträtt.

Olle Castelius

Telefon: 08-5171 40 04

Vår pressekreterare hjälper dig att komma i kontakt med rätt person så att du snabbt och enkelt får svar på dina frågor. Pressekreteraren kan också förse dig med material, besvara övergripande frågor om till exempel granskningsresultat, kommande publiceringar eller pressaktiviteter.

Offentliga handlingar, allmänna handlingar, arbetsmaterial

Du kan inte få ut arbetsmaterial genom att begära ut dem som offentliga handlingar.

Innan våra rapporter är färdiga, är de inte allmänna handlingar, eftersom de kan anses vara arbetsmaterial. De räknas inte ännu som upprättade. Detsamma gäller för andra handlingar som inte är färdigbearbetade.

Din rätt som journalist, eller medborgare, att få ut handlingar från myndigheter, gäller offentliga handlingar. Men för att en handling ska vara offentlig måste den först vara allmän. Det innebär bland annat att den förvaras hos oss, är inkommen till oss eller har upprättats här hos oss.

Meddelarfrihet för personalen – men uttalar sig inte för Riksrevisionen

Alla som är anställda i offentliga organisationer, även Riksrevisionens personal, har meddelarfrihet. Det innebär att de har rätt att berätta saker för medierna utan att arbetsgivaren får efterforska varifrån uppgifterna kommer.

Men meddelarfriheten innebär inte att personen uttalar sig för myndighetens räkning. Det man berättar står man själv för.

Uppdaterad: 06 mars 2024

Kontakta oss

Skicka dina frågor eller synpunkter via formuläret nedan så ser vi till att de når rätt handläggare. Ange gärna om din fråga har att göra med informationen på just den här sidan. Genom att skicka in en fråga till oss medger du behandling av dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR).

Läs mer om behandling av personuppgifter

Vad handlar din fråga om?
Vad handlar din fråga om?