Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.
Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.

Riksrevisionen på två minuter

Det handlar om tillgång till fakta

I en demokrati kan viljor gå isär. Men det som vi beslutar tillsammans, ska fungera som det är tänkt. Det är vi i alla fall överens om.

Våra statliga myndigheter hanterar viktiga samhällsfunktioner som vi är beroende av, och som måste tåla granskning. Men att kontrollera att myndigheterna arbetar effektivt, följer regler och redovisar sina verksamheter korrekt är ingen enkel uppgift.

Därför behövs en oberoende revisionsmyndighet.

Riksrevisionen har det utpekade ansvaret för att utvärdera konsekvenserna av politiska beslut. Vi kan avgöra om statliga myndigheter styrs och bedriver sina verksamheter effektivt och vi kan kontrollera att deras redovisning stämmer. Vi har verktygen, kompetensen och tiden som krävs.

Vårt arbete skapar förutsättningar för en saklig debatt och välgrundade politiska beslut. Och det förbättrar också dina möjligheter att påverka samhällsutvecklingen.

Det handlar om tillgång till fakta.

Uppdaterad: 30 januari 2024

Kontakta oss

Skicka dina frågor eller synpunkter via formuläret nedan så ser vi till att de når rätt handläggare. Ange gärna om din fråga har att göra med informationen på just den här sidan. Genom att skicka in en fråga till oss medger du behandling av dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR).

Läs mer om behandling av personuppgifter

Vad handlar din fråga om?
Vad handlar din fråga om?