Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.
Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.

Om Riksrevisionens webbplats

Syftet med Riksrevisionens webbplats är att redovisa vad vi har sett i våra granskningar, för att förenkla insyn i hur statens och vår egen verksamhet fungerar. Webbplatsen ska också stötta forskning och utveckling om och i statsförvaltningen.

Innehåll – främst resultat från våra granskningar

Innehållet på den här webbplatsen utgörs till största del av resultaten från Riksrevisionens granskningar. Här finns samtliga våra rapporter och revisionsberättelser som vi lämnat sedan myndigheten bildades 2003. På webbplatsen hittar du även information om inledda och pågående granskningar, nyhetsartiklar och kommentarer, remissvar, lediga tjänster, kontaktinformation och information om vår internationella verksamhet.

Målgrupper – både ansvariga och medborgare

De målgrupper vi främst skriver för är politikerna och tjänstemännen i riksdagen och regeringskansliet, samt de ansvariga hos de vi granskar – statliga myndigheter och statliga bolag och stiftelser.

Men du är också del av en viktig målgrupp för oss, som privatperson, företagare eller medlem i en intresseorganisation. Du ska kunna använda webbplatsen för att få oberoende information om hur myndigheterna sköter sina uppdrag – information som du har nytta av när du vill använda din demokratiska rätt att utöva inflytande eller bilda opinion.

Våra egna anställda och våra framtida medarbetare, som söker information om Riksrevisionen som arbetsgivare, är ytterligare målgrupper.

Vi har även andra typer av läsare på vår webbplats, som till exempel journalister, forskare, lärare, studenter samt kommuners och regioners politiker och tjänstemän. Dessutom läsare från revisionsbranschen – från både svenska och internationella organisationer.

Taggning – märkning med metadata

Vi taggar (märker) de flesta av våra texter med relevant departement, myndighet eller bolag samt ämnesområde. Du ser taggarna under texten. De är länkade till huvudsidan för respektive organisation och ämne. Varje text är också märkt med innehållstyp, datumet för publicering och datumet för den senaste uppdateringen av innehållet.

Tillgänglighet och språk

Webbplatsen är till största del tillgänglig i enlighet med lagen om tillgänglighet till digital offentlig service, med några få undantag.

Läs mer i webbplatsens tillgänglighetsredogörelse

Webbläsare och plattformar

Webbplatsen är testad och fungerar i de flesta moderna och uppdaterade webbläsare, som Chrome, Safari och Edge. Webbplatsen fungerar allra bäst från dator, men den fungerar bra även från surfplatta och mobiltelefon. Utseendet ändras när sidan skalas ner till en smalare skärm, men inget innehåll försvinner, förutom vissa dekorativa bilder. Innehåll kan däremot flyttas och visas i en annan ordning, om du besöker webbplatsen från en mobiltelefon.

Vi använder verktyget Sitevision för att publicera och hantera innehållet.

Behandling av personuppgifter

Du kan kontakta oss på flera olika sätt. Förutom via kontakt- och beställningsformulären på webbplatsen, till exempel via e-post, genom att prenumereration på vårt nyhetsbrev eller via våra ansökningsformulär för lediga tjänster. I all kontakt med oss är din personliga integritet viktig för oss.

Läs mer om hur vi behandlar och skyddar dina personuppifter

Kakor (eller cookies)

Riksrevisionens webbplats använder sig av så kallade kakor (små textbaserade filer som placeras på besökarens dator), för att förbättra webbplatsens funktionalitet och för att analysera besöksstatistik, i syfte att kunna utveckla webbplatsen och dess innehåll. Genom att använda webbplatsen, ger du ditt medgivande till att kakor placeras på din dator, telefon eller surfplatta. Du kan enkelt stänga av användandet av kakor i din webbläsare.

Läs mer om hantering av kakor

Upphovsrätt

Texter som vi har skrivit

Du får citera och använda all text på webbplatsen, även Riksrevisionens rapporter, om du anger källan. Riksrevisionen har upphovsrätten till allt material, om det inte står något annat i materialet.

Texter som andra har skrivit

Ibland publicerar vi underlag, till exempel rapporter, som har tagits fram av externa konsulter eller forskare, på uppdrag av Riksrevisionen. Det står då i materialet. Om du vill veta mer om upphovsrätten för sådant material, kan du kontakta oss.

Fotografier av riksrevisorn och riksrevisionsdirektören

Du får använda våra pressbilder i redaktionellt syfte, om du anger fotografens namn.

Andra bilder på webbplatsen

Du får inte använda bilder, om du inte får tillstånd från Riksrevisionens kommunikationsavdelning.

Riksrevisionens logotyp

Du kan publicera vår logotyp om Riksrevisionen står som avsändare för information, till exempel i samband med en konferens eller mässa där vi deltar, och om du har fått godkänt av oss att du använder logotypen på det sätt du vill.

Vi reserverar oss för eventuella fel

Riksrevisionen har som ambition att all information på webbplatsen ska vara tillgänglig, korrekt och uppdaterad. Nyhetsartiklar ändrar vi dock inte i efterhand. Därför kan de ibland innehålla fakta eller omständigheter som har ändrats sedan artikeln publicerades.

Länkar till andra webbplatser kontrollerar vi regelbundet, men vi kan inte verifiera att länkarna i varje ögonblick fungerar och leder till sidor som fortfarande är relevanta.

Annonserna för våra lediga tjänster kan påverkas av fel och driftsstörningar som Riksrevisionen inte har kontroll över, eftersom annonserna finns i system hos vårt rekryteringsföretag ReachMee. Listan på lediga jobb hämtas till Riksrevisionens webbplats via RSS.

Har du frågor eller synpunkter på webbplatsen?

Vill du ha hjälp att hitta något? Har du svårt att använda webbplatsen? Har du förslag på hur vi kan förbättra den? Välkommen att skriva till oss! Vi tar tacksamt emot synpunkter och idéer.

Webbansvarig

Per Ringsäter, Riksrevisionens kommunikationsavdelning, tel: 08-5171 42 37

Uppdaterad: 28 januari 2024

Kontakta oss

Skicka dina frågor eller synpunkter via formuläret nedan så ser vi till att de når rätt handläggare. Ange gärna om din fråga har att göra med informationen på just den här sidan. Genom att skicka in en fråga till oss medger du behandling av dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR).

Läs mer om behandling av personuppgifter

Vad handlar din fråga om?
Vad handlar din fråga om?