Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.
Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.

Om Riksrevisionens webbplats

Det övergripande syftet med Riksrevisionens webbplats är att tillängliggöra de iakttagelser som vi gör i våra granskningar. Webbplatsen ska underlätta demokratisk insyn, såväl i de verksamheter vi granskar som i vår egen. Webbplatsen ska också stötta forskning och utveckling om och inom statsförvaltningen.

Hand håller mobiltelefon med riksrevisionens webbplats öppen.

Innehåll

Innehållet på den här webbplatsen utgörs till största delen av Riksrevisionens granskningsresultat. Här finns samtliga våra rapporter och revisionsberättelser som expedierats sedan myndigheten bildades 2003. På webbplatsen hittar du även information om inledda och pågående granskningar, nyhetsartiklar och kommentarer, remissvar, lediga tjänster, kontaktinformation och information om våra internationella åtaganden.

Målgrupper

De huvudsakliga målgrupperna för vår kommunikation är politiker och tjänstemän i riksdagen och regeringskansliet samt anställda vid statliga myndigheter och statligt ägda bolag och stiftelser. Men också du som enskild medborgare och privatperson, företagare eller medlem i intresseorganisation är del av en viktig målgrupp för oss. Du ska kunna använda webbplatsen för att ta del av oberoende information om hur myndigheterna sköter sina uppdrag – information som du har nytta av om du vill använda din demokratiska rätt att utöva inflytande eller bilda opinion.

Våra egna anställda och våra framtida medarbetare, som söker information om Riksrevisionen som arbetsgivare finns också bland våra målgrupper.

Utöver våra primära målgrupper har vi andra intressenter, som till exempel journalister, forskare, lärare och studenter samt politiker och tjänstemän inom kommunal och landstingskommunal verksamhet. Andra intresserade av Riksrevisionens verksamhet kan komma från svenska och internationella organisationer verksamma inom revisionsbranschen i stort.

Taggning (metadatamärkning)

Samtliga rapporter, revisionsberättelser, nyhetsartiklar och information om pågående granskningar är taggade med berört departement, myndighet, bolag, ämnesområde och ansvarig riksrevisor. Dessa taggar visas i ett taggmoln längst ned på sidan och är länkade till webbplatsens organisations- och ämnessidor. Sidorna är även tydligt uppmärkta med innehållstyp och publiceringsdatum. Samtliga webbsidor har information i sidfoten om datum för senaste gjorda uppdatering av innehållet.

Tillgänglighet

Webbplatsen är utvecklad och förvaltas i enlighet med tillgänglighetskraven i WCAG 2.0 nivå A. I flera avseenden följer den även nivå AA, och ytterligare anpassning sker löpande. Enligt webbdirektivet ska befintliga webbplatser uppfylla nivå AA, senast 23 september 2020. Riksrevisionen utreder just nu också möjligheterna att erbjuda övergripande information om myndighetens uppdrag på minoritetsspråk samt på lätt svenska.

Läs mer om tillgänglighet på PTS webbplats

Webbläsare och plattformar

Webbplatsen är testad och fungerar i de flesta moderna (och uppdaterade) webbläsare, som Firefox, Chrome, Safari och Edge. Webbplatsen fungerar allra bäst från dator med skärm som klarar att visa en satsyta i fullstorlek som motsvarar minst 1024 pixlars bredd. Webbplatsen fungerar även bra från surfplatta och mobiltelefon – och även om utseendet ändras när sidorna skalas ned, så försvinner inget innehåll förutom vissa dekorativa bildelement. Innehåll kan däremot flyttas och visas i en annan ordning om du besöker den från en mobiltelefon.

Webbplatsen använder verktyget Sitevision för publicering och innehållshantering.

Behandling av personuppgifter

Du kan kontakta oss på flera olika sätt. Förutom via kontakt- och beställningsformulären på webbplatsen, till exempel via e-post, genom att prenumereration på vårt nyhetsbrev eller via våra ansökningsformulär för lediga tjänster. I all kontakt med oss värnar vi om din personliga integritet.

Läs mer om hur vi behandlar och skyddar dina personuppifter

Kakor (eller cookies)

Riksrevisionens webbplats använder sig av så kallade kakor (små textbaserade filer som placeras på besökarens dator), för att förbättra webbplatsens funktionalitet och för att analysera besöksstatistik, i syfte att kunna utveckla webbplatsen och dess innehåll. Genom att använda webbplatsen, ger du ditt medgivande till att kakor placeras på din dator, telefon eller surfplatta. Du kan enkelt stänga av användandet av kakor i din webbläsare.

Läs mer om hantering av kakor

Upphovsrätt

Allt textbaserat innehåll på webbplatsen inklusive Riksrevisionens rapporter får användas och citeras fritt under förutsättning att källa anges. Riksrevisionen har upphovsrätt till allt material där inte annat särskilt anges. I samband med publicering av våra granskningsrapporter förekommer att vi publicerar underlagsrapporter och övrigt material som tagits fram av externa konsulter och forskare på uppdrag av Riksrevisionen. Detta framgår då i materialet. För information om upphovsrätt i dessa fall, kontakta oss via formuläret i sidfoten.

Fotografier av riksrevisorerna i vårt arkiv med pressbilder får användas fritt i redaktionellt syfte under förutsättning att fotografens namn anges. Andra bilder på webbplatsen får inte användas utan tillstånd från Riksrevisionens kommunikationsavdelning.

Riksrevisionens logotyp får endast användas med medgivande från Riksrevisionens kommunikationsavdelning. Vi medger användning uteslutande i de fall Riksrevisionen står som avsändare för information, till exempel i samband med konferenser och mässor där vi deltar. Vid frågor använd kontaktformuläret i sidfoten.

Reservation för eventuella fel

Riksrevisionen har som ambition att all information på webbplatsen ska vara korrekt och uppdaterad. Vi vill dock understryka att vi endast i undantagsfall ändrar i nyhetsartiklar i efterhand, varför det i dessa kan förekomma fakta och omständigheter som kommit att ändras sedan artikeln publicerades.

Vi bevakar kontinuerligt felaktiga länkar till andra webbplatser men vi har ingen möjlighet att i varje givet ögonblick verifiera att länkarna är korrekta och att de innehåller relevant information.

I rekryteringsfrågor samverkar vi med rekryteringsföretaget ReachMee. Information om våra utannonserade tjänster hämtas till Riksrevisionens webbplats via RSS och de enskilda annonssidorna hämtas fysiskt från ReachMees system. Därför kan fel och driftsstörningar förekomma som ligger utanför Riksrevisionens möjlighet att påverka.

Frågor om innehåll och funktionalitet

Behöver du hjälp att hitta det du söker eller har svårt att använda webbplatsen är du välkommen att kontakta oss via kontaktformuläret nedan i sidfoten. Vi tar tacksamt emot synpunkter eller idéer som kan hjälpa oss att förbättra den här webbplatsen.

Du kan också vända dig till vår helpdesk för teknisk support på tel: 036-299 45 45 (måndag - fredag kl. 08:00-16:30).

Webbansvarig

Per Ringsäter, Riksrevisionens kommunikationsavdelning, tel: 08-5171 42 37

Uppdaterad: 29 juni 2018

Kontakta OSS

Skicka dina frågor eller synpunkter via formuläret nedan så ser vi till att de når rätt handläggare. Ange gärna om din fråga har att göra med informationen på just den här sidan. Genom att skicka in en fråga till oss medger du behandling av dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR).

Läs mer om behandling av personuppgifter

Vad handlar din fråga om?
Vad handlar din fråga om?