Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.
Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.

Tillfälliga generella statsbidrag som finanspolitisk krisåtgärd

Riksrevisionen har inlett en granskning av Tillfälliga generella statsbidrag som finanspolitisk krisåtgärd.

Riksdagen beslutade under den ekonomiska kris som covid-19-pandemin gav upphov till att tillfälligt och kraftigt höja de generella statsbidragen till kommuner och regioner, precis som under finanskrisen i slutet av 00-talet. Totalt avsatte riksdagen 31 miljarder kronor under 2020–2022 i syfte att motverka de ekonomiska effekterna av krisen. Riksrevisionen avser att granska om regeringens tillfälligt utökade generella bidrag till kommunsektorn har varit en effektiv stabiliseringspolitisk åtgärd.

Mer information om granskningen och tidpunkt för publicering av kommande granskningsrapport läggs ut på webbplatsen i ett senare skede.

Så genomförs Riksrevisionens granskningar

Riksrevisionens granskningar genomförs i två faser, där vi i en förberedande fas utformar granskningen samt planerar tid och resurser. I den senare fasen genomförs det huvudsakliga arbetet med informationsinsamling och analys.

Läs mer om våra metoder

Uppdaterad: 15 mars 2024

Kontakta oss

Skicka dina frågor eller synpunkter via formuläret nedan så ser vi till att de når rätt handläggare. Ange gärna om din fråga har att göra med informationen på just den här sidan. Genom att skicka in en fråga till oss medger du behandling av dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR).

Läs mer om behandling av personuppgifter

Vad handlar din fråga om?
Vad handlar din fråga om?