Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.
Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.

Riksrevisionen granskar det civila försvaret

Sverige har sedan några år tillbaka lagt stora resurser på att utveckla det militära försvaret. Det civila försvaret har dock inte prioriterats i samma utsträckning. Riksrevisionen genomför nu en granskning av arbete med beredskapsplanering och förmågehöjande åtgärder inom det civila försvaret.

Ett fält med ett tåg, en kraftledning och ett vindkraftverk i bakgruden.
Riksrevisor Helena Lindberg, porträtt.

– Erfarenheter från kriget i Ukraina visar på vikten av ett starkt totalförsvar där hela samhället är robust inför de påfrestningar som ett krig innebär, säger riksrevisor Helena Lindberg.

Om granskningen

Bakgrund

Med anledning av det försämrade säkerhetspolitiska läget i Europa beslutade regeringen 2015 att återuppta planeringen för totalförsvaret, varav det civila försvaret är en viktig del. Det handlar om förmågan att skydda befolkningens liv och hälsa, förmågan att upprätthålla viktiga samhällsfunktioner såsom till exempel energiförsörjning, transporter och sjukvård men också om förmågan att stödja Försvarsmakten.

Syfte

Granskningen ska svara på om statens arbete med beredskapsplanering och förmågehöjande åtgärder inom det civila försvaret har varit effektivt. Granskningen omfattar inte uppbyggnaden av det militära försvaret.

Publicering

Resultatet från granskningen kommer att sammanställas i en rapport med planerad publicering i november 2024. Observera att publiceringsdatum är preliminärt. För aktuell information om Riksrevisionens pågående granskningar, se vår publiceringskalender som uppdateras löpande.

Publiceringskalendern

Presskontakt: Olle Castelius, tel: 08-5171 40 04.

Uppdaterad: 27 mars 2024

Kontakta oss

Skicka dina frågor eller synpunkter via formuläret nedan så ser vi till att de når rätt handläggare. Ange gärna om din fråga har att göra med informationen på just den här sidan. Genom att skicka in en fråga till oss medger du behandling av dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR).

Läs mer om behandling av personuppgifter

Vad handlar din fråga om?
Vad handlar din fråga om?