Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.
Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.

Vem styr den elektroniska förvaltningen? (RiR 2004:19)

Regeringens styrning av myndigheternas arbete med att införa elektronisk förvaltning har varit otydlig. Bättre förutsättningar för myndigheternas utveckling av e-tjänster behövs.

Beställ publikation

Riksrevisionens publikationer kan beställas utan kostnad. Ange gärna din e-postadress om vi skulle behöva komma i kontakt med dig angående din beställning. Vanligtvis expedierar vi din beställning inom två arbetsdagar. Genom att skicka in en beställning till oss medger du behandling av dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR).

Läs mer om behandling av personuppgifter

Om granskningen

Den elektroniska förvaltningen ska präglas av bättre service för medborgare och företag, högre kostnadseffektivitet hos myndigheterna samt bibehållen rättssäkerhet.

Riksrevisionen har granskat regeringens styrning för att uppnå dessa mål. Regeringen har valt att låta myndigheterna agera mycket självständigt beträffande vilka elektroniska tjänster som ska utvecklas. Granskningen visar dock att problem har uppstått som hotar reformens syfte. Elektroniska tjänster som i första hand medför nytta för medborgare och företag har inte prioriterats, utan myndigheterna har främst satsat på enklare informationstjänster som ger ökad intern kostnadseffektivt. Avancerade interaktiva e-tjänster är fortfarande relativt ovanliga.

Granskningen visar också att myndigheternas problem med e-posthanteringen kan medföra att rättssäkerheten sätts i fara. Riksrevisionen anser att riksdagen fått mycket begränsad information från regeringen beträffande den faktiska utvecklingen av e-förvaltningen.

Uppdaterad: 19 oktober 2022

Kontakta oss

Skicka dina frågor eller synpunkter via formuläret nedan så ser vi till att de når rätt handläggare. Ange gärna om din fråga har att göra med informationen på just den här sidan. Genom att skicka in en fråga till oss medger du behandling av dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR).

Läs mer om behandling av personuppgifter

Vad handlar din fråga om?
Vad handlar din fråga om?