Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.
Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.

Kontrollfunktioner – två fallstudier (RiR 2005:22)

Kontrollen av försäkringskassans och arbetslöshetskassornas utbetalningar av sjukpenning och arbetslöshetsersättning har granskats. Arbetslöshetsersättning och sjukpenning är två av de största transfereringarna på statsbudgeten. Granskningen omfattar även myndigheternas information, uppföljning och dokumentation om utbetalningskontrollen. Endast kontrollen efter beslut om ersättning omfattas av granskningen.

Beställ publikation

Riksrevisionens publikationer kan beställas utan kostnad. Ange gärna din e-postadress om vi skulle behöva komma i kontakt med dig angående din beställning. Vanligtvis expedierar vi din beställning inom två arbetsdagar. Genom att skicka in en beställning till oss medger du behandling av dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR).

Läs mer om behandling av personuppgifter

Om granskningen

Riksrevisionen har granskat kontrollen av försäkringskassans och arbetslöshetskassornas utbetalningar av sjukpenning och arbetslöshetsersättning. Arbetslöshetsersättning och sjukpenning är två av de största transfereringarna på statsbudgeten. År 2004 betalades cirka 40 miljarder kronor ut i sjukpenning för 340 000 sjukpenningfall och 33 miljarder i arbetslöshetsersättning till närmare 600 000 personer. Det innebär att små avvikelser i felaktiga utbetalningar och oegentligheter kan resultera i mycket stora belopp. Granskningen omfattar även myndigheternas information, uppföljning och dokumentation om utbetalningskontrollen. Endast kontrollen efter beslut om ersättning omfattas av granskningen.

Uppdaterad: 03 januari 2018

Kontakta oss

Skicka dina frågor eller synpunkter via formuläret nedan så ser vi till att de når rätt handläggare. Ange gärna om din fråga har att göra med informationen på just den här sidan. Genom att skicka in en fråga till oss medger du behandling av dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR).

Läs mer om behandling av personuppgifter

Vad handlar din fråga om?
Vad handlar din fråga om?