Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.
Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.

Ökad tillgänglighet i sjukhusvården? Regeringens styrning och uppföljning (RiR 2005:7)

I satsningen på ökad tillgänglighet inom sjukhusvården åren 2002-2004 har regeringen inte uppfyllt riksdagens krav på styrning och uppföljning. Bidragen till landstingen har inte fördelats efter prestation och regeringen har varken mätt effekterna av eller utvärderat satsningen på sammanlagt 3,75 miljarder. Det är osäkert vad pengarna har använts till och om väntetiderna har minskat. Det konstaterar Riksrevisionen i en ny rapport.

Beställ publikation

Riksrevisionens publikationer kan beställas utan kostnad. Ange gärna din e-postadress om vi skulle behöva komma i kontakt med dig angående din beställning. Vanligtvis expedierar vi din beställning inom två arbetsdagar. Genom att skicka in en beställning till oss medger du behandling av dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR).

Läs mer om behandling av personuppgifter

Om granskningen

 vårproposition 2001 satsade regeringen sammanlagt 3,75 miljarder kronor under åren 2002–2004 för att skapa varaktigt förbättrad tillgänglighet i sjukhusvården. Anledningen var de oacceptabelt långa väntetiderna för flera behandlingar och för planerad vård vid många sjukhus.

Riksrevisionen har granskat hur regeringens styrning och uppföljning har fungerat och om den särskilda satsningen på förbättrad tillgänglighet i sjukvården har hanterats i enlighet med riksdagens beslut.

Granskningen visar att regeringen inte har levt upp till de krav som ställdes på styrning och uppföljning.

Inför den fortsatta satsningen på förbättrad tillgänglighet i hälso- och sjukvården anser Riksrevisionen att regeringen bör se till att landstingens redovisningar är av sådan kvalitet att en nationell uppföljning är möjlig.

Uppdaterad: 27 december 2017

Kontakta oss

Skicka dina frågor eller synpunkter via formuläret nedan så ser vi till att de når rätt handläggare. Ange gärna om din fråga har att göra med informationen på just den här sidan. Genom att skicka in en fråga till oss medger du behandling av dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR).

Läs mer om behandling av personuppgifter

Vad handlar din fråga om?
Vad handlar din fråga om?