Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.
Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.

Kvalificerad yrkesutbildning – utbildning för arbetsmarknadens behov (RiR 2006:13)

Riksrevisionen har granskat hur statsbidraget för kvalificerad yrkesutbildning (KY) fördelas. Endast hälften har jobb inom sitt utbildningsområde ett år efter avslutad utbildning. Granskningen visar att varken regeringen eller Myndigheten för kvalificerad yrkesutbildning har kunskap om varför så liten andel får jobb efter utbildning.

Beställ publikation

Riksrevisionens publikationer kan beställas utan kostnad. Ange gärna din e-postadress om vi skulle behöva komma i kontakt med dig angående din beställning. Vanligtvis expedierar vi din beställning inom två arbetsdagar. Genom att skicka in en beställning till oss medger du behandling av dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR).

Läs mer om behandling av personuppgifter

Om granskningen

Riksrevisionen har granskat hur statsbidrag för kvalificerad yrkesutbildning (KY) fördelas. Utbildningen är eftergymnasial och ska leda till anställning eller eget företagande. Den kan genomföras av t.ex. kommuner eller utbildningsföretag som ansöker om statsbidrag hos Myndigheten för kvalificerad yrkesutbildning. Vid fördelningen av bidrag ska myndigheten särskilt ta hänsyn till om utbildningen motsvarar arbetsmarknadens behov. År 2006 anslog riksdagen närmare en miljard kronor för kvalificerad yrkesutbildning, vilket motsvarar 16 500 årsstudieplatser.

Granskningen visar att det finns brister i myndighetens prioriteringsprocess. Regeringen har inte gett Myndigheten för kvalificerad yrkesutbildning tydliga riktlinjer för hur olika utbildningar ska prioriteras. Dessutom har utbildningsanordnarna som ansöker om statsbidrag inte tillräcklig insyn i beslutsprocessen. Andelen studerande som får arbete som motsvarar utbildningen minskar och myndigheten har inte analyserat varför. Myndigheten för kvalificerad yrkesutbildning har inte heller följt upp kostnaderna för genomförda utbildningar.

Uppdaterad: 27 december 2017

Kontakta oss

Skicka dina frågor eller synpunkter via formuläret nedan så ser vi till att de når rätt handläggare. Ange gärna om din fråga har att göra med informationen på just den här sidan. Genom att skicka in en fråga till oss medger du behandling av dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR).

Läs mer om behandling av personuppgifter

Vad handlar din fråga om?
Vad handlar din fråga om?