Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.
Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.

Arbetsförmedlingens arbete med arbetsgivarkontakter (RiR 2010:6)

Arbetsförmedlingens arbetsgivarkontakter har i flera avseenden utvecklats positivt. Samtidigt riskerar denna uppgift vid tidsbrist att nedprioriteras till förmån för mer regelstyrda arbetsuppgifter. 

Beställ publikation

Riksrevisionens publikationer kan beställas utan kostnad. Ange gärna din e-postadress om vi skulle behöva komma i kontakt med dig angående din beställning. Vanligtvis expedierar vi din beställning inom två arbetsdagar. Genom att skicka in en beställning till oss medger du behandling av dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR).

Läs mer om behandling av personuppgifter

Om granskningen

Matchningen av arbetssökande och lediga platser är central på arbetsmarknaden. God kunskap om arbetsgivare och arbetssökande förbättrar Arbetsförmedlingens bidrag till matchningen. Riksrevisionen har därför granskat styrningen och genomförandet av Arbetsförmedlingens arbete med arbetsgivarkontakter.

Riksrevisionens granskning visar att Arbetsförmedlingens arbetsgivarkontakter har utvecklats positivt. Andra delar av Arbetsförmedlingens uppdrag är mer regelstyrda. Det kan leda till att arbetsgivarkontakterna vid tidsbrist konkurreras ut. Av granskningen framgår att regeringen inte efterfrågar rapportering av arbetsgivarkontakterna, vilket gör det svårt att följa utvecklingen. Arbetsförmedlingen kan också utveckla delar av sitt arbete med arbetsgivarkontakterna.

Granskningen visar att var tredje arbetsgivare använder sig av Arbetsförmedlingen när de rekryterar. Hur arbetsgivarna använder Arbetsförmedlingen varierar dock. Arbetsförmedlingen kan också utveckla sin service till arbetsgivarna.

Uppdaterad: 02 januari 2018

Kontakta oss

Skicka dina frågor eller synpunkter via formuläret nedan så ser vi till att de når rätt handläggare. Ange gärna om din fråga har att göra med informationen på just den här sidan. Genom att skicka in en fråga till oss medger du behandling av dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR).

Läs mer om behandling av personuppgifter

Vad handlar din fråga om?
Vad handlar din fråga om?