Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.
Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.

Uppföljning

I skrivelsen med anledning av granskningsrapporten delade regeringen Riksrevisionens bedömning om brister i Skolinspektionens uppföljning av tillsynsbeslut.

Regeringen hänvisade till Skolinspektionens yttrande över granskningsrapporten. Skolinspektionen menade att det finns nackdelar med att mer specificerat ange vilka resurser som bör läggas på uppföljning. Skolinspektionen förordade att fortsätta fördela resurser utifrån varje enskilt ärendes karaktär, och inte ändra på nuvarande principer. Dock angav Skolinspektionen att den framöver kommer att arbeta med större tydlighet i planeringen för att synliggöra uppföljningsbesluten, samt visa att uppföljning ingår i den samlade resursen för tillsyn. För att förbättra likvärdigheten i arbetssätten hade Skolinspektionen tagit fram en PM och riktlinje om hur uppföljningsbeslut ska motiveras vid avslut. Skolinspektionen avsåg även att inrätta en samordnings- och kvalitetsfunktion från den 1 juli 2019, för att enklare kunna identifiera omotiverade olikheter i arbetssätt. Därutöver skulle myndigheten i större utsträckning följa upp hur tillsynsärenden avslutas.

Regeringen meddelade att den kommer att följa upp Skolinspektionens arbete med Riksrevisionens rekommendationer vid myndighetsdialogen. Regeringen avsåg inte att vidta några ytterligare åtgärder med anledning av granskningen. I och med skrivelsen ansåg regeringen att Riksrevisionens rapport var slutbehandlad.

Utbildningsutskottet föreslog att riksdagen skulle rikta ett tillkännagivande till regeringen om att ge Skolinspektionen i uppdrag att prioritera och utveckla uppföljningsarbetet. Utskottet ansåg att kritiken av Skolinspektionens uppföljningsarbete var allvarlig och att det inte räcker med att följa upp arbetet med att rätta till bristerna vid myndighetsdialogerna. Riksdagen biföll utskottets förslag och la skrivelsen till handlingarna.

I regleringsbrevet för 2020 gav regeringen Skolinspektionen i uppdrag att prioritera och utveckla arbetet med att följa upp tillsynsärenden för att säkerställa att brister åtgärdas. Skolinspektionen ska senast den 15 oktober 2022 slutredovisa till regeringen hur arbetet genomförts och vilka resultat som nåtts.

Uppdaterad: 17 januari 2022

Kontakta oss

Skicka dina frågor eller synpunkter via formuläret nedan så ser vi till att de når rätt handläggare. Ange gärna om din fråga har att göra med informationen på just den här sidan. Genom att skicka in en fråga till oss medger du behandling av dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR).

Läs mer om behandling av personuppgifter

Vad handlar din fråga om?
Vad handlar din fråga om?