Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.
Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.

Otillåten överföring av anslagsmedel och otydlig styrning av länsstyrelsernas resurssamordning

Länsstyrelserna har otillåtet överfört anslagsmedel mellan varandra. Tre länsstyrelser har i samband med årsbokslutet 2023 bokat upp upplupna kostnader utan avtal eller underlag som styrker att det avser faktiska kostnader 2023. Det ledde till att två av dessa länsstyrelser kunde undvika att betala tillbaka anslagsmedel.

Regeringens styrning av länsstyrelsernas resurssamordning är otydlig. Vi bedömer att det är otydligt om och hur länsstyrelserna får ta ut avgifter för resurssamordning och vilket ekonomiskt mål som gäller för verksamheterna.

Rekommendationer

Vi rekommenderar länsstyrelserna att bland annat kontakta regeringen och be om ett förtydligande om hur verksamheterna för resurssamordning ska finansieras.

Revisionsrapporten har lämnats med likalydande innehåll till samtliga länsstyrelser. I det digitala dokumentet kan du ta del av det innehållet men här framgår inte information om respektive diarienummer och beslutande/föredragande revisor för de olika länsstyrelsernas rapporter. För den informationen hänvisar vi till vår registratur via mejladressen registrator@riksrevisionen.se eller via kontaktlänken nederst på denna sida.

Den här revisionsrapporten lämnar Riksrevisionen som ett led i granskningen av myndighetens årsredovisning.

Om årlig revision (metoder)

Uppdaterad: 13 juni 2024

Kontakta oss

Skicka dina frågor eller synpunkter via formuläret nedan så ser vi till att de når rätt handläggare. Ange gärna om din fråga har att göra med informationen på just den här sidan. Genom att skicka in en fråga till oss medger du behandling av dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR).

Läs mer om behandling av personuppgifter

Vad handlar din fråga om?
Vad handlar din fråga om?