Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.
Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.

Ordlista

Arbetstillstånd
Arbetstillstånd är ett tillstånd att arbeta i Sverige. En utlänning som inte är medborgare i ett EU- eller EES-land och som ska arbeta i Sverige på grund av anställning här eller utomlands ska ha arbetstillstånd. Vanligtvis ges tillståndet i två år med möjlighet att ansöka om förlängning.

Bosättningsbaserade förmåner
De förmåner och ersättningar från Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten som kräver att man är bosatt i Sverige. Den svenska socialförsäkringen är i huvudsak indelad i bosättningsbaserade förmåner och arbetsbaserade förmåner.

EKU
Migrationsverket följer upp den rättsliga kvaliteten på beslut i olika ärendeslag genom så kallade enhetsbaserade kvalitetsuppföljningar, EKU.

Delgivning
Delgivning är ett sätt för myndigheter att säkerställa att den som berörs av ett ärende har fått del av ett beslut eller annan viktig information. Tidsfristen för överklagande av ett återkallelsebeslut börjar löpa först när beslutet delges, och beslutet får inte laga kraft förrän denna tidsfrist har löpt ut.

Laga kraft
Innebär att en dom eller beslut av myndighet inte längre kan överklagas.

PUT
Permanent uppehållstillstånd

Prövningsenhet
Enhet på Migrationsverket som prövar olika typer av ansökningar, till exempel om uppehållstillstånd eller medborgarskap.

Skyddsstatus
Status som flykting eller alternativt skyddsbehövande.

Säkerhetsärende
Ett ärende utgör ett säkerhetsärende enligt utlänningslagen om säkerhetspolisen av skäl som rör rikets säkerhet eller allmän säkerhet motsätter sig till exempel att en utlänning beviljas uppehållstillstånd i Sverige eller förordar att utlänningens uppehållstillstånd eller skyddsstatusförklaring återkallas.

Tillståndsenhet
Typ av prövningsenhet på Migrationsverket som prövar vissa typer av ansökningar om uppehållstillstånd, såsom arbetstillstånd, studerandetillstånd och anknytningsärenden.

Tillståndsärende
Ärende om uppehållstillstånd i Sverige på grund av anknytning till nära anhörig, arbete eller studier.

Tips
Medarbetare på Migrationsverket använder begreppet tips för alla typer av information som kan föranleda en återkallelse. Tips kan till exempel vara uppgifter från andra myndigheter, från interna funktioner eller från allmänheten.

TUT-AT
Tidsbegränsat uppehållstillstånd på grund av arbete (arbetstillstånd).

TUT-STUD
Tidsbegränsat uppehållstillstånd på grund av studier (studerandetillstånd).

Tredjelandsmedborgare
Person som inte är medborgare i Sverige, annat Schengenland eller i EU-land som inte är med i Schengensamarbetet.

ÅTK
Återkallelse

Uppdaterad: 30 november 2023

Kontakta oss

Skicka dina frågor eller synpunkter via formuläret nedan så ser vi till att de når rätt handläggare. Ange gärna om din fråga har att göra med informationen på just den här sidan. Genom att skicka in en fråga till oss medger du behandling av dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR).

Läs mer om behandling av personuppgifter

Vad handlar din fråga om?
Vad handlar din fråga om?