Akvatiska miljöer
Hav, sjöar och vattendrag.
Bevarandemål
Bevarandemål är en operationalisering av bevarandevärden. De ska ge en tydlig bild av hur det ska se ut när gynnsamt tillstånd råder.
Bevarandevärde
Avser de värden som skyddats, genom att precisera syftet med det skyddade området för specifika naturtyper, skyddsvärda arter och friluftslivsaspekter.
Friluftsliv
Vistelse utomhus i natur- och kulturlandskapet för välbefinnande och naturupplevelser utan krav på tävling.
Förvaltning
I granskningen använder vi förvaltning som ett samlingsbegrepp för naturvårdande skötsel och åtgärder för friluftslivet.
Gynnsam bevarandestatus
Naturtyper anses ha gynnsam bevarandestatus när:
- utbredningsområdet och förekomsten inom utbredningsområdet är stabilt eller ökar,
- de strukturer och funktioner som krävs för att upprätthålla långsiktigt bevarande av naturtypen finns och bedöms fortsätta att finnas inom överskådlig tid, och
- naturtypens typiska arter har en gynnsam bevarandestatus.
Gynnsamt tillstånd
Begreppet används för att beskriva att tillståndet motsvarar bevarandemålen som anges för naturtyper och arter.
Hävdade marker
Gräsmarker som behöver skötas genom till exempel slåtter eller bete.
Marin miljö
Hav.
Målindikator
Utgörs av uppföljningsbara och tröskelnivåsatta indikatorer som är kopplade till bevarandemål för specifika naturtyper, arter eller friluftslivsaspekter. Varje bevarandemål kan vara kopplat till en målindikator eller flera målindikatorer.
Skötselplan
En skötselplan ska ingå i varje beslut om bildande av ett naturreservat. Skötselplanen beskriver de åtgärder som behöver vidtas i området för att syftet med naturreservatet ska kunna uppnås, och som får vidtas av förvaltaren inom ramen för dennes befogenheter och ansvar.
Terrestra miljöer
Landmiljöer.
Uppföljningsplan
En flerårig plan som redovisar hur ett skyddat områdes bevarandemål och syften ska följas upp med hjälp av målindikatorer.