Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.
Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.

Ordlista

Anknytningsärende: ärende om uppehållstillstånd på grund av anknytning till en nära anhörig i Sverige.

Bevislättnad: kan tillämpas i vissa av Migrationsverkets ärenden och innebär att identiteten eller, om beroende på skyddsskälens karaktär, nationaliteten bara behöver göras sannolik.

Biometri: biometriska uppgifter är personuppgifter som samlats in genom en särskild teknisk behandling som rör någons fysiska, fysiologiska eller beteendemässiga kännetecken och som möjliggör eller bekräftar identifieringen av denna person. Det kan till exempel handla om ansiktsigenkänning eller fingeravtryck.

EES: Europeiska ekonomiska samarbetsområdet där Europeiska unionens medlemsstater samt Island, Liechtenstein och Norge ingår.

Falsk identitet: att det inte finns någon korrekt identitet utan endast en falsk identitet och inte några riktiga uppgifter som kan ersätta de felaktiga

Felaktiga identitetsuppgifter: att uppgifterna om personens identitet inte stämmer överens med personens verkliga förhållanden.

First line: första nivån av gränskontroll, som utförs av civilanställd passkontrollant.

Frontex: EU:s gemensamma gräns- och kustbevakningsbyrå.

Fastställa grundidentitet: med att fastställa grundidentiteten menar vi att fastställa uppgifter om personens identitet i de fall sådana uppgifter saknas i myndighetens register. Ett vanligt förfarande för att fastställa grundidentiteten i Sverige är att granska olika typer av utländska id-handlingar och deras äkthet.

Hemlandspass: en legitimationshandling som är utfärdad av en behörig myndighet i det land där innehavaren är medborgare.

Identitet: sökandens namn, födelsetid och medborgarskap.

Interoperabilitet: förmågan hos t.ex. IT-system att kunna kommunicera med varandra med hjälp av regler eller standarder.

Id-uppdrag: asylsökande som inte uppvisat ett hemlandspass vid ansökningstillfället får ett uppdrag av Migrationsverket om att inom viss tid inkomma med identitetshandlingar som klarlägger personens identitet.

Inresekontroll: obligatorisk kontroll av alla som passerar en yttre gräns och reser in i Sverige.

Korrekt identitet: att uppgifterna om personens identitet stämmer överens med verkliga förhållanden.

Look alike: person som utger sig för att vara någon annan.

MRZ: Machine Readable Zone, är en del av ett formulär som är avsett för maskinavläsning. Exempelvis placeras ett pass vid en passkontroll i en maskin som maskinellt läser av det.

NFC: Nationellt forensiskt centrum, ansvarar för den forensiska processen inom Polismyndigheten, vilket bland annat innebär en expertroll i biometrifrågor.

Samordningsnummer: identitetsbeteckning för den som inte är eller har varit folkbokförd i Sverige. Samordningsnummer kan tilldelas med tre identitetsnivåer, styrkt, sannolik eller osäker. Samordningsnummer kan också förklaras vilande och kräver då förnyad identitetsprövning för att förnyas.

Sannolik identitet: ett lägre beviskrav i migrationsrätten än styrkt, där person gör sin identitet trovärdig på annat sätt än att visa upp någon id-handling. Se även samordningsnummer.

Schengenområdet: omfattar 27 länder, varav 23 är medlemsstater i EU och 4 är samarbetsländer. Inom området är gränskontroller avskaffade och det finns gemensamma principer för gränskontroller gentemot länder utanför området.

Second line: andra nivån av gränskontroll, som utförs av polis eller civilanställd utredare och innebär fördjupad utredning.

Styrkt identitet: att personen på något sätt styrker vem han eller hon är. Sker vanligen genom att visa upp ett giltigt pass eller annan id-handling utfärdad av behörig myndighet i hemlandet.

Tillståndsärenden: i denna rapport betecknar tillståndsärenden ärenden om uppehållstillstånd för arbete, anknytning eller studier. Hos Migrationsverket finns även andra typer av tillståndsärenden, exempelvis EES-ärenden, viseringsärenden och besöksärenden.

Tredje land: land utanför EU/EES-samarbetet eller Schengensamarbetet beroende på sammanhang.

Tredjelandsmedborgare: medborgare i länder utanför EU/EES-samarbetet eller Schengen beroende på sammanhang.

Unik identitet: att en person inte har fler än en identitet registrerad hos de granskade myndigheterna.

Utnyttjad identitet: när en persons identitet, normalt genom e-legitimation, används av en annan person. Den utnyttjade identiteten tillhör en person som existerar i verkliga livet och det är inte fråga om en falsk identitet. Kan också vara kapad, vilket innebär att personen inte är medveten om att dennes identitet utnyttjas av någon annan.

Verifiering av identitet: då en befintlig redan fastställd grundidentitet kopplas ihop med en person myndigheten möter genom att denna identifierar sig med en fysisk eller elektronisk id-handling.

Uppdaterad: 04 juni 2024

Kontakta oss

Skicka dina frågor eller synpunkter via formuläret nedan så ser vi till att de når rätt handläggare. Ange gärna om din fråga har att göra med informationen på just den här sidan. Genom att skicka in en fråga till oss medger du behandling av dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR).

Läs mer om behandling av personuppgifter

Vad handlar din fråga om?
Vad handlar din fråga om?